Wat was het een grandioos succes. De 11e editie van Schemerstad Leiden kon “eindelijk” doorgang vinden. Na twee uitgestelde juni-edities was het op zaterdagavond 25 september eindelijk zover: Het schemerde weer in Leiden. Het kon weer. Het mocht weer…

Ruim 650 man publiek op 36 privéboten en 16 ingehuurde rondvaartboten van verschillende Leidse rederijen voeren langs 5 prachtige performances en 3 muzikale schemerlampjes langs de Leidse wateren.

Al in het opstap-uur was de opwinding bij het publiek duidelijk te voelen. Het prachtige nazomerweer was hierbij een zeer welkome bijkomstigheid. De meeste boten waren voorzien van hapjes en drankjes en de gekleurde balonnenpracht markeerde welke boot bij welke vloot hoorde. Organisator Frank van Leeuwen werd luid toegejuicht bij het wegsturen van de verschillende groepen. We mogen!

De vijf spelende theatergroepen stonden te poppelen om hun performance in de Leidse binnenstad te laten aanschouwen door alle bezoekers en ook door alle “toevallige” langs-vaarders en heen-en-weer-fietsers. Programmeur Erik Siebel is in staat gebleken een mooi gevarieerde avond te serveren met sterke beelden en hedendaagse inhoud. Muzikale bijdragen van The Bingham Boys, The Novelties en Sybren van Doesem waren welkome schemerlampjes. Met prachtige klanken die als eenzame noot of juist als harmonieus akkoord over de Leidse grachten weerklonken, werden de vloten toegespeeld.

Directie & Co had het Rembrandtpark omgevormd tot een heuse wasserij XL. Met een weids decor van lange slierten lakens zwoegden de performers zich door en langs de immense stapel wasgoed. En dat was goed… Operagezelschap Collectief Ludvik stond ijzersterk met hun geweldige stemmen voor het prachtige archiefgebouw op de Boisoitkade. De uitvoering van Die Zauberflöte werd telkenmale “verstoord” door zeer actueel chauvinistisch vlagvertoon. In het Van der Werfpark werden de fluorescerende werelden van Dancecompany the kitchen en van Roos Tulen door twee dansers, smaakvol aan elkaar verbonden. Op de Oude Rijn gaven het Duo Bart en Maarten op cabareteske wijze, onder begeleiding van Stefan Bos op piano, een o zo mannelijk inkijkje op de mannelijke wereld van de Het Jaar van de Man. DansBlok danseressen Éryn Nieuwint en Tessa Wouters voerden ons mee naar een nieuw universum op de hoek van de Kalvermarkt. Met een strakke soundscape en een nog strakkere choreografie herontdekte zij elkaar, ons en de Leidse schemering…

Graag tot volgend jaar!

Schemerstad is een initiatief van ProKwadraat Leiden