Schemer… de overgang van dag naar nacht, als het licht vervaagt en de schaduwen langer worden tot ze oplossen in het duister. In het schemerlicht verandert de stad en komt tevoorschijn wat het daglicht niet kan velen. De schemering is de brug tussen licht en donker, tussen leven en dood, tussen werkelijkheid en droom. 

Al tien keer eerder waren de singels en grachten van Leiden de toegangswegen tot het prachtige en bijzondere Schemerstad. Al twee keer eerder was de organisatie gedwongen het festival vanwege geldende maatregelen te annuleren. Maar nu toch één keer een ietwat verlate september-editie. Een ingetogen maar o zo prachtig en afwisselend programma met dans, muziektheater, cabaret, opera beeldende kunst en bewegingstheater. 

Schemerstad is uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende theaterevenementen van Leiden. De stad als decor is één van de veel genoemde bijzonderheden van dit festival. Laat u meevoeren door de stad en golf mee op de weerspiegelingen van het avondlicht. 

 

De voorstellingen

IGNITION – Éryn Nieuwint en Tessa Wouters (DansBlok) 

Ruimte is een breed begrip. We hebben er dagelijks mee te maken. We bevinden ons in de ruimte, we hebben soms te weinig ruimte, ruimte kunnen we voelen, maar is soms juist ver weg. We komen er bekenden of vreemden tegen, passeren elkaar, helpen elkaar verder, maar gaan vaak ons eigen weg. ’Ignition’ gaat over twee individuen die elkaar tegenkomen in die ruimte. Wat gebeurt er dan? Zullen zij botsen of worden ze één? 

Choreografie: Éryn Nieuwint en Dieuwertje Spek 

Dans: Éryn Nieuwint en Tessa Wouters 

MENSENSTELSEL – Dancecompany the kitchen & Roos Tulen 

Mensenstelsel is een imposante dansinstallatie en neemt het zogenoemde butterfly effect als uitgangspunt. Kleine veranderingen kunnen onvoorziene gevolgen hebben. Alles in het universum is constant in beweging en alles kan elkaar beïnvloeden. De constellatie van de met blacklightverf beschilderde bolvormen vormt een microkosmos waarin twee dansers zich tot elkaar en tot deze hemellichamen verhouden. 

Choreografie: Jamie de Groot i.s.m. Thu Hang Pham 

Muziek: Jamie de Groot 

Kunstinstallatie: Roos Tulen 

Dans: Jamie de Groot & Thu Hang Pham 

Kostuums: Esmee Regter 

WAS XL – Directie & Co 

WAS XL is een performance met een groep vrouwen en een berg lakens. De wasvrouwen transformeren de omgeving in een wereld van witte was. Was is het hoofdingrediënt van dit schone drama. Binnen in het strenge stramien , krijgen de emoties soms flink de overhand. De performance balanceert op het snijvlak van dans, theater en beeldende kunst. Wanneer je iets alledaags als de was uitvergroot tot extreme proporties gaat dit een eigen leven leiden en wordt plotseling interessant. De wasvrouwen laten de alledaagse wereld verdwijnen en trekken het publiek in hun witte wereld.  

Was XL opent de zintuigen: je moet het zien, voelen en ervaren. 

Concept en regie: Yvonne van den Akker 

Spel: Yvonne van den Akker, Rozemarijn de Neve en Andrea Beugger 

HET JAAR VAN DE MAN – Bart & Maarten 

2021 is het jaar van de man. Bart & Maarten leggen de moderne man onder de loep, mét al zijn gevoelens en onzekerheden. Want hoe kan het dat we, drie jaar sinds #metoo, nog steeds vasthouden aan onze oude gedragspatronen? Mannen, we moeten aan de slag.  

We leren jongens van kleins af aan dat ze stoer en sterk moeten zijn, maar het is tijd om afstand te doen van die traditionele sekserollen. Ben je als man stoer genoeg om ook kwetsbaar te durven zijn? Je onzekerheden te omarmen? De moderne tijd vraagt erom dat we de identiteit van de moderne man en zijn rol in de samenleving herdefiniëren. 

 Concept, tekst, spel: Bart Klop & Maarten Hopman  

Muziek, piano: Stefan Bos  

Coaching & regie: Loes Luca 

 

VLAG Boisotkade – Collectief Ludvik 

Twee zangeressen en een zanger staan op het punt om ‘Die Zauberflöte’ op te voeren, een echte klassieke opera. De ouverture start, de opera begint. 

Totdat een van de spelers midden in een aria de Nederlandse vlag ophijst. Dit was niet afgesproken. Nog even proberen de twee andere spelers de vlag te negeren, maar dit gaat nogal lastig. De twee spelers proberen het op te lossen, zodat het publiek niets zal merken. Maar tussen de klassieke melodieën en teksten klinken hedendaagse standpunten en meningen. “Een vlag kan toch geen kwaad? We zijn immers Nederlandse theatermakers, niet? Best iets om trots op te zijn.” 

Langzaam neemt een discussie de opera over. Trotse Hollander of chauvinist? Europeaan of dromer? Met een grote dosis muzikaliteit en humor gaat Collectief Ludvik op zoek naar antwoorden.
 

Concept: Collectief Ludvik 

Spel en zang: Milou Peters, Stan Geurts & Anne Wielink 

Eindregie: Jasper van Hofwegen 

Coach: Lisenka Heijboer 

De Schemerlampjes

The Bingham Boys

Een gezellig borrelnoten trio dat sfeervolle easy tunes speelt van mooie Jazzstandards en herkenbare TV en Film muziek tot prachtige pop songs. Met Frans Bouwmeester (contrabas), Paul Verijk (gitaar) en Willem Kiewiet de Jonge (trombone & zang).

the Novelties

Een uniek saxofoon kwintet die met name muziek uit de 20 en 30 er jaren spelen. Met Erik-Jan de With (saxen), Daan van Koppen (saxen), Christof May (saxen), Jasper Grijpink en Peter Habraken (saxen en klarinet)

 Sybren van Doesem 

Deze Trompettist en theatermaker zal tijdens Schemerstad de voorbijvarende bezoekers begroeten met sferische klanken, goddelijke signalen en/of mooie melodieën. Door Sybren van Doesem (trompet).