Signatures, cultuurweken Leiden

Geniet van een breed scala aan culturele evenementen. Leiden is met haar prachtige historische binnenstad, vol hofjes, grachten en monumenten dé plek om cultuur te beleven en te ontdekken. Van 2 tot en met 5 juni (Pinksterweekend) is het Signature Festival Leiden. Het festival biedt een weekend lang een showcase van de Leidse cultuur. De stad fungeert als podium voor de evenementen die het hoofdprogramma vormen, de signature pieces van het cultuuraanbod van Leiden.

Het rijke culturele aanbod van de stad staat garant voor een breed programma en een cross-over tussen verschillende culturele disciplines. Een concert in de intieme setting van een Leids hofje of museum, genieten van theater langs de kade; Leiden heeft ontzettend veel te bieden.

Programma

Datum Activiteit Dagdeel
do. 1 juni Beelden in Leiden Middag
Opening Openluchtmuseum de Lakenhal Avond
vr. 2 juni Beelden in Leiden Middag
Talkshow Signatures Festivalhart 17u00-19u00
Opening Leidse Hofjesconcerten in Hooglandse Kerk Avond
Schemerstad Avond
Openluchthotel in De Stijl Avond
za. 3 juni Beelden in Leiden Middag
Leidse Hofjesconcerten Middag
Stadsmanifestatie Garenmarkt Middag
Talkshow Signatures Festivalhart 17u00-19u00
Schemerstad Avond
Leidse Olympus Avond
Openluchthotel in De Stijl Avond
zo. 4 juni Beelden in Leiden Middag
Leidse Hofjesconcerten Middag
Japanmarkt Sieboldhuis Middag
Talkshow Signatures Festivalhart 17u00-19u00
Schemerstad Avond
Openluchthotel in De Stijl Avond
ma. 5 juni Beelden in Leiden Middag
Leidse Hofjesconcerten Middag
PS Theater nieuwe voorstelling in premiere Avond

Leidse Hofjesconcerten wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. In verschillende hofjes in de stad treden in het Pinksterweekend verschillende muzikanten op. Het programma bestaat uit bekende artiesten, maar ook jong talent wordt een podium geboden. Ieder jaar zijn er verschillende routes te volgen tijdens het evenement. Ook wordt dit jaar een speciaal muziekprogramma voor kinderen aan de programmering toegevoegd.

Leidse Olympus wordt jaarlijks georganiseerd aan de voet van de Leidse burcht. Op het intieme podium treden de beste dichters, schrijvers en musici van Nederland op. De Leidse Olympus ontwikkelt dit jaar ook een speciaal middagprogramma over literatuur voor kinderen.

Openluchthotel is slapen onder de sterrenhemel op de mooiste plekken in Leiden. Het is het grootste pop-up hotel van Nederland. Kunstenaars ontwerpen de unieke slaapplekken waar de avontuurlijke hotelgast de nacht kan doorbrengen.

De Veenfabriek doet onderzoek naar de beginperiode van De Stijl en kijkt daarbij naar de centrale figuren binnen deze kunststroming: Bart van der Leck, Piet Modriaan en Theo van Doesburg. Bij de voorstelling Mondriaan gaan de Veenfabriek en muziekgroep Okapi uit van zijn essays over de nieuwe ruimte. Acteurs lezen Mondriaans theaterteksten, merkwaardige en hermetische teksten met een geheel eigen poëzie. Okapi geeft een concert met z.g. neo-plastische muziek, maar verzorgt ook een avond met hoekige jazzmuziek, strakke dans en abstracte foxtrots. Er wordt gedanst door professionele dansers en het publiek.

Stichting Stadsprogrammering wil bewoners en wijken van Leiden betrekken bij kunst en cultuur in de stad. Tijdens de stadsmanifestatie, die wordt georganiseerd op zaterdag 3 juni, trommelt Stadsprogrammeur Pepijn Smit zoveel mogelijk Leidenaren op om een moment onderdeel te zijn van het culturele programma van het culturele festival Signatures.

Japanmarkt wordt op zondag 4 juni voor de tiende keer georganiseerd op het Rapenburg. De markt is een initiatief van Japanmuseum SieboldHuis om het bezoek van de Japanse Keizer in 2000 te herdenken. De markt is meer dan 400 meter lang met breed aanbod van Japanse culturele en culinaire waren.