Programma Schemerstad 2022

Onze programmeur Erik Siebel heeft een uitgelezen programma samengesteld. Tijdens Schemerstad vaar je langs vijf theaterstukken en drie Schemerlampjes. 

De Schemerstad Theaterstukken

#FITPEOPLE – Directie&Co

Waarom is het toch zo moeilijk om een nederlaag te incasseren? Het is toch maar een wedstrijdje? Nee dus. Er lijken er slechts twee menssoorten te bestaan, waartussen geen vergelijk mogelijk is: winnaars en verliezers. In dat laatste woord ligt geen compassie besloten. Laat staan de notie dat je als verliezer ook een beetje winnaar kunt zijn. Nee, de verliezer is hoe dan ook verachtelijk, anders was hij geen verliezer.

 “Komisch treurig en geleidelijk aan zelfs wanhopig pijnlijk.

Idee: Yvonne van den Akker

Dansers/spelers/makers: Yvonne van den Akker, Andrea Beugger en Batja ten Kortenaar

Poppen ontwerp en uitvoering: Marcelo de Oliveira

 

OVER & OVER – Collectief DansBlok

Om te ontsnappen uit de dagelijkse realiteit zoekt iedereen weleens een uitlaatklep. In deze beeldende en fysieke voorstelling met vier dansers wordt het publiek een avond mee de club in genomen. Een wereld waarin je schaamteloos jezelf kan zijn, je zorgen tijdelijk verdwijnen en je je kan verliezen in het moment. Wat gebeurt er wanneer je je verwachtingen loslaat? Welke grenzen vervagen?

 “OVER & OVER is een aanstekelijke, uitdagende, energieke dansvoorstelling die je de nacht in sleurt.”

 Concept en choreografie: DansBlok

Uitvoering: Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, Dieuwertje Spek en Tessa Wouters

FUCKING MOZART – De Kraamkamer

Een jongen wil een kerel worden. Hij gaat graag mee op avontuur met zijn vader, naar de meer schimmige gebieden van de haven. Een prostituée verwondert zich over haar clientèle, haar beste klant komt met nogal unieke verzoekjes. De Kraamkamer verweeft twee scherpe monologen van Daphne de Bruin met delen uit Mozarts Requiem. Rauw operatheater over de lichte zeden.

 “Soms komen ze zo opgefokt binnen, nou dan weet je het wel, hebben ze van die losse handjes, staat er regelmatig een vurige handtekening op mijn achterwerk.”

 Spel: Wendy Roobol en Wiebe-Pier Cnossen

Tekst: Daphne de Bruin

Regie: Arne Sybren Postma

Arrangementen: Vaughan Schlepp

Productie: Mieke Ridder

ZEEMOED – Agasi | Hamer | Van de Wijngaard

Een jonge vrouw zeilt de oceaan over. Goed voorbereid begint ze aan haar soloreis, maar wat een prachtig avontuur moet worden, verandert in een uitputtingsslag. Er is een storm op komst. Ze probeert met haar zeilboot op koers te blijven, maar intussen groeien haar angsten en twijfels mee met de naderende storm. Ze vraagt zich af wat haar ertoe dreef om te vertrekken en alleen deze onverbiddelijke zee op te gaan. Heimwee en eenzaamheid drijven haar tot wanhoop. Al haar dromen en verwachtingen gaan overboord.

“De zwarte trage golf van zeemoed trekt je naar onder tot je niets meer bent.”

 Spel: Karlijn Hamer

Tekst: Anika van de Wijngaard

Decor, video, geluidsontwerp: Jos Agasi

KAN HET WAT STILLER – Firma Frictie

Met een goede dosis zelfspot en zonder zichzelf te sparen gaan theatermakers Stella en Lusanne op stilteretraite. Samen met ene Simon, die zij ook nog nooit hebben ontmoet. Even weg van de wereld die weer op volle toeren draait. Op zoek naar de magie van stilte. Maar in plaats van rustig en ontprikkelt worden ze ongemakkelijk, doodsbang en compleet gek. Voor Stella en Lusanne genoeg reden om de hele ervaring met jou nog eens dunnetjes over te doen.

 “Een kakofonie van stilte.”

 Concept, tekst, spel: Stella van den Sigtenhorst

Concept, spel: Lusanne Arts

Eindregie: Luit Bakker

Dramaturgie: Maarten Bos

Vormgeving: Malou Palmboom

Compositie: Bart Sietsema

SCHEMERLAMPJES

Terwijl u vaart van de ene voorstelling naar de andere komt u hier en daar een verrassing tegen. Een schemerlampje in de vorm van een muzikaal intermezzo of een kleine dansperformance.

TIJD – EEN DRIELUIK – DansBlok TALENT

Op drie plekken op de vaarroute komt u dans-schemerlampjes tegen. Ontstaan uit een talent-ontwikkelingsproject voor getalenteerde dansers en jonge professionele choreografen, opgezet door DansBlok en dansstudio Tribes (Leiden). Het drieluik gaat over het verstrijken van de tijd en is geïnspireerd op het gedicht “Tijd” van Rutger Kopland.

 

“niet de tijd gaat voorbij, maar jij, en ik

buiten onze gedachten is geen tijd”

 

Choreografie: Tessa Wouters & Rosa Allessie

Dans: Doro Wien, Nienke tFloor, Sophie de Raadt, Veerle van der Gracht, Whitney Krens, Saimi Dap,

Sarah Khalay, Selina Wijbenga en Dariya Akan

 

MUZIEK – Bingham Boys – Charles Schouten

Voor deze editie van ons theaterfestival heeft voorman Willem Kieviet de Jonge een speciale Schemerstadcompositie gemaakt. De Bingham Boys zullen deze compositie ook zeker opnemen in hun repertoire bij het vertrek.

Charles Schouten zal op de route zijn variatie op het Schemerstadthema op de Balaphone vertolken als schemerlampje.

 

Frans Bouwmeester (contrabas), Paul Verkijk (gitaar), Willem Kiewiet de Jonge (trombone & zang) en

Charles Schouten (Balaphone)